Altijd problemen met het kiezen van de juiste gist? Bij Brouwspullen.nl wordt het selecteren van biergist heel eenvoudig gemaakt. Kies de correcte gist op basis van het biertype, de type gisting of de vorm van de gist. Bij Brouwspullen.nl heb je de keuze uit 182 biergisten.
Biergisten wat zijn dat nu eigenlijk? Gisten zijn eencellige micro-organismen die zich voortplanten. Ze zijn biologisch geclassificeerd als schimmels en zijn verantwoordelijk voor het omzetten van vergistbare suikers in alcohol en andere bijproducten. Er zijn letterlijk duizenden soorten gist.
De gisten, die bij bierbrouwen worden gebruikt, vallen veelal in de categorieën bovengistende gisten, voor het brouwen van bovengistende bieren en ondergistende gisten, voor het brouwen van ondergistende bieren.
Bovengistend wordt zo genoemd, omdat tijdens de vergisting de gisten naar de oppervlakte komen en een dikke gistkop vormen. Fermentatie van deze biergisten gebeurd bij warme temperaturen. Dit in tegenstelling tot de ondergistende biergisten, deze fermenteren bij een lage temperatuur. Ook vormen ze minder gistschuim aan de oppervlakte en vestigen ze zich gedurende de fermentatie langzaam op de bodem.
De gisten hebben veel invloed op de smaak en het aroma van de gebrouwen bieren. Natuurlijk zijn ze daar niet alleen verantwoordelijk voor, smaak en aroma van bier is zeer complex, en is naast de gist afhankelijk van de hop, mout, water en de vergistingsomstandigheden.
Tijdens de vergisting worden ook bijproducten gevormd, we weten allemaal dat er alcohol en koolzuur wordt gevormd, maar er zijn nog vele andere bijproducten, die elk voor een andere smaak of ander karakter zorgen.
Het gebruik van droge- of korrelgist heeft de volgende voordelen:
Het gebruik van vloeibare gist heeft de volgende voordelen:
Een abdijbier is een bovengistend bier, de smaak is vaak complex. De gisten die je daarvoor wilt gebruiken, moeten dit wel kunnen bewerkstelligen. Abdijbieren zijn vaak tripels, dubbel en quadrupel bieren, de gistsoorten die geschikt zijn voor deze biertypen, zijn ook geschikt voor abdijbieren.
Bekijk ze hierHoewel je op zich een bockbier met zowel bovengist als ondergist kunt brouwen, raden wij toch aan om een ondergister te gebruiken. Dit vooral omdat een Bockbier het vooral moet hebben van de mouten. Vergist dus op lage temperatuur, we hebben het dan over de hoofdvergisting. Daarna heb je de optie om over te hevelen, vervolgens de temperatuur langzaam te laten oplopen tot ongeveer 22 graden en de laatste stap voor het bottelen de temperatuur weer terug te brengen tot een graad of 7. Bottelen na ongeveer 3 weken.
Bekijk ze hierEen Russian Imperial Stout is een donker en zwaar bier, zwaar in de zin van hoog in het alcolholgehalte. De gist die je gaat kiezen, om een Russian Imperial Stout te brouwen, zal dus tegen een hoog alcolhol percentage moeten kunnen. Kies dus een gist voor zwaar bier. Naast het kiezen van de gist is het beluchten van de wort ook erg belangrijk. Daarnaast komt er bij de vergisting van een Russian Imperial Stout veel warmte vrij, je vergistingskast terugkoelen is dus erg belangrijk, probeer aan de onderkant van het temperatuurbereik van de gist te gaan zitten.
Bekijk ze hierEen tripel is een complex bier met flink wat verschillende tonen. De tonen die door de gist verzorgt moeten worden zijn:
Zoek dus een gist wat deze tonen kan bewerkstelligen. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat een tripel een bovengistend bier is. Je zult dus een bovengistend gist moeten uitzoeken.
Bekijk ze hier