Het gebruik van droge- of korrelgist heeft de volgende voordelen:
Het gebruik van vloeibare gist heeft de volgende voordelen:
Een abdijbier is een bovengistend bier, de smaak is vaak complex. De gisten die je daarvoor wilt gebruiken, moeten dit wel kunnen bewerkstelligen. Abdijbieren zijn vaak tripels, dubbel en quadrupel bieren, de gistsoorten die geschikt zijn voor deze biertypen, zijn ook geschikt voor abdijbieren.
Bekijk ze hierHoewel je op zich een bockbier met zowel bovengist als ondergist kunt brouwen, raden wij toch aan om een ondergister te gebruiken. Dit vooral omdat een Bockbier het vooral moet hebben van de mouten. Vergist dus op lage temperatuur, we hebben het dan over de hoofdvergisting. Daarna heb je de optie om over te hevelen, vervolgens de temperatuur langzaam te laten oplopen tot ongeveer 22 graden en de laatste stap voor het bottelen de temperatuur weer terug te brengen tot een graad of 7. Bottelen na ongeveer 3 weken.
Bekijk ze hierEen Russian Imperial Stout is een donker en zwaar bier, zwaar in de zin van hoog in het alcolholgehalte. De gist die je gaat kiezen, om een Russian Imperial Stout te brouwen, zal dus tegen een hoog alcolhol percentage moeten kunnen. Kies dus een gist voor zwaar bier. Naast het kiezen van de gist is het beluchten van de wort ook erg belangrijk. Daarnaast komt er bij de vergisting van een Russian Imperial Stout veel warmte vrij, je vergistingskast terugkoelen is dus erg belangrijk, probeer aan de onderkant van het temperatuurbereik van de gist te gaan zitten.
Bekijk ze hierEen tripel is een complex bier met flink wat verschillende tonen. De tonen die door de gist verzorgt moeten worden zijn:
Zoek dus een gist wat deze tonen kan bewerkstelligen. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat een tripel een bovengistend bier is. Je zult dus een bovengistend gist moeten uitzoeken.
Bekijk ze hier