182 Biergisten

Filteren
X
Filteren
Vorm >
Type >
Bierstijlen >
> Toon meer
Smaakprofiel >
> Toon meer
Sedimentatie >
Einddensiteit >
Verpakking >
> Toon meer
Lees meer

Altijd problemen met het kiezen van de juiste gist? Bij Brouwspullen.nl wordt het selecteren van biergist heel eenvoudig gemaakt. Kies de correcte gist op basis van het biertype, de type gisting of de vorm van de gist. Bij Brouwspullen.nl heb je de keuze uit 182 biergisten.

White Labs WLP570 Belgian Golden Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP570 Belgian Golden Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP568 Saison Ale Blend vloeibare gist 500ml White Labs WLP568 Saison Ale Blend vloeibare gist 500ml
White Labs WLP566 Belgian Saison II Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP566 Belgian Saison II Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP565 Belgian Saison Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP565 Belgian Saison Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP540 Abbey IV Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP540 Abbey IV Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP530 Abbey Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP530 Abbey Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP510 Bastogne Belgian Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP500 Monastery Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP500 Monastery Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP400 Belgian Wit Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP400 Belgian Wit Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP380 Hefeweizen Ale IV vloeibare gist 500ml White Labs WLP380 Hefeweizen Ale IV vloeibare gist 500ml
White Labs WLP351 Bavarian Weizen Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP351 Bavarian Weizen Ale vloeibare gist 500ml
White Labs WLP320 American Hefeweizen Ale vloeibare gist 500ml White Labs WLP320 American Hefeweizen Ale vloeibare gist 500ml

Welke biergisten heb je nodig om bier te brouwen?

Biergisten wat zijn dat nu eigenlijk? Gisten zijn eencellige micro-organismen die zich voortplanten. Ze zijn biologisch geclassificeerd als schimmels en zijn verantwoordelijk voor het omzetten van vergistbare suikers in alcohol en andere bijproducten. Er zijn letterlijk duizenden soorten gist.

Gist typen

De gisten, die bij bierbrouwen worden gebruikt, vallen veelal in de categorieën bovengistende gisten, voor het brouwen van bovengistende bieren en ondergistende gisten, voor het brouwen van ondergistende bieren.
Bovengistend wordt zo genoemd, omdat tijdens de vergisting de gisten naar de oppervlakte komen en een dikke gistkop vormen. Fermentatie van deze biergisten gebeurd bij warme temperaturen. Dit in tegenstelling tot de ondergistende biergisten, deze fermenteren bij een lage temperatuur. Ook vormen ze minder gistschuim aan de oppervlakte en vestigen ze zich gedurende de fermentatie langzaam op de bodem.

Bijproducten van gist

De gisten hebben veel invloed op de smaak en het aroma van de gebrouwen bieren. Natuurlijk zijn ze daar niet alleen verantwoordelijk voor, smaak en aroma van bier is zeer complex, en is naast de gist afhankelijk van de hop, mout, water en de vergistingsomstandigheden.
Tijdens de vergisting worden ook bijproducten gevormd, we weten allemaal dat er alcohol en koolzuur wordt gevormd, maar er zijn nog vele andere bijproducten, die elk voor een andere smaak of ander karakter zorgen.

Veel gestelde vragen over biergisten per onderwerp


Gist vorm

Wat zijn de voordelen van het gebruik van droge of korrelgist?

Het gebruik van droge- of korrelgist heeft de volgende voordelen:

 • de gist is steriel verpakt
 • zit bomvol met voedingsstoffen om direct aan de slag te kunnen
 • kan meteen gebruikt worden in de wort, zonder dat er een giststarter hoeft te worden gemaakt
 • heeft een lange houdbaarheidsdatum
 • kan goed tegen temperatuursverschillen tijdens transport en opslag
 • is flink wat goedkoper dan de vloerbare gisten
 • daarbij bevat een droge gist meer cellen per pakket dan vloeibare gist
Bekijk ze hier
Wat zijn de voordelen van het gebruik van vloeibare gisten?

Het gebruik van vloeibare gist heeft de volgende voordelen:

 • er is veel meer keus in verschillende gisten, de meeste gisten zullen het droogproces niet overleven en kom je dus niet tegen als droge of korrelgist
 • de gist is steriel verpakt
 • is puurder en zuiverder dan droge gist, het droogproces van de droge gist is onmogelijk steriel te maken, hoe goed de technieken ook zijn
Bekijk ze hier

Bierstijlen

Welke gist gebruik ik voor een Abdijbier?

Een abdijbier is een bovengistend bier, de smaak is vaak complex. De gisten die je daarvoor wilt gebruiken, moeten dit wel kunnen bewerkstelligen. Abdijbieren zijn vaak tripels, dubbel en quadrupel bieren, de gistsoorten die geschikt zijn voor deze biertypen, zijn ook geschikt voor abdijbieren.

Bekijk ze hier
Welke gist gebruik ik voor een Bock?

Hoewel je op zich een bockbier met zowel bovengist als ondergist kunt brouwen, raden wij toch aan om een ondergister te gebruiken. Dit vooral omdat een Bockbier het vooral moet hebben van de mouten. Vergist dus op lage temperatuur, we hebben het dan over de hoofdvergisting. Daarna heb je de optie om over te hevelen, vervolgens de temperatuur langzaam te laten oplopen tot ongeveer 22 graden en de laatste stap voor het bottelen de temperatuur weer terug te brengen tot een graad of 7. Bottelen na ongeveer 3 weken.  

Bekijk ze hier
Welke gist gebruik ik voor een Russian Imperial Stout?

Een Russian Imperial Stout is een donker en zwaar bier, zwaar in de zin van hoog in het alcolholgehalte. De gist die je gaat kiezen, om een Russian Imperial Stout te brouwen, zal dus tegen een hoog alcolhol percentage moeten kunnen. Kies dus een gist voor zwaar bier. Naast het kiezen van de gist is het beluchten van de wort ook erg belangrijk. Daarnaast komt er bij de vergisting van een Russian Imperial Stout veel warmte vrij, je vergistingskast terugkoelen is dus erg belangrijk, probeer aan de onderkant van het temperatuurbereik van de gist te gaan zitten.

Bekijk ze hier
Welke gist gebruik ik voor een Tripel?

Een tripel is een complex bier met flink wat verschillende tonen. De tonen die door de gist verzorgt moeten worden zijn:

 • kruidige tonen
 • kruidnagelachtige tonen
 • peperige tonen

Zoek dus een gist wat deze tonen kan bewerkstelligen. Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat een tripel een bovengistend bier is. Je zult dus een bovengistend gist moeten uitzoeken.

Bekijk ze hier