Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg van Brewferm is een aromamout en zoals de naam al doet vermoeden, ook veel gebruikt door whisky distillerderijen in Schotland. De smaak en het aroma onstaan doordat men de mout brand op turf, dit levert deze karakteristieke eigenschappen.
Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg leent zich dus uitstekend voor het brouwen van een whisky bier. Bevat gluten.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Rookmout ook wel gerookte mout genoemd, is een moutsoort waarbij de naam al doet vermoeden dat hij gerookt is. Gerookt boven een open vuur, waardoor Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg een vaak scherpe, rokerige smaak krijgt. De houtsoort heeft ook invloed op deze smaak, vaak wordt er (nat) beugenhout gebruikt, maar in principe kan er boven elke houtsoort gerookt worden.
Rookmout heeft zijn oorsprong in de Duitse stad Bamberg, waar het eerste rookbier is gemaakt, lokaal wordt het daar Rauchbier genoemd. Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg is dus een rookmout, en vaak wordt deze moutsoort gemengd met andere mouten, om de smaak wat af te zwakken.
Tevens kan er gerookt worden boven een vuur wat geen hout, maar turf als basis heeft, men spreekt dan over turfmout of whiskeymout.
Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Whiskymout lightly peated 4.0 EBC 25kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.