Brewferm Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg is een tarwemout, een heel licht tarwemout. Wanneer het in kleine hoeveelheiden in de stort wordt gebruikt, geeft het een mooie broodachtige smaak aan het gebrouwen bier. Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg kan natuurlijk als basismout gebruikt worden voor, zoals de naam al zegt, tarwebieren.
Naast de broodachtige toets, wordt Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg ook gebruikt voor het verstevigen van de schuimkraag en kan het een kruidige smaak aan het bier toevoegen.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg is een basismout, deze mouten hebben allen een lage EBC, wat staat voor een lichtere kleur. Een basismout, zou je het tot 100% van je stort kunnen gebruiken, wat betekent dat dit het enige mout in je recept zou kunnen zijn.
Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg kan logischerwijs met name gebruikt worden voor het brouwen van tarwebieren, maar ook voor smaakversterking en het verstevigen van de schuimkraag in lagerbieren is Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg uitermate geschikt.
Voor tarwebieren gebruik je tot 50% van de stort, en voor lagers ongeveer 20 procent. Tarwe bevat veel meer eiwitten dan gerst, waardoor de schuimkraag steviger is en langer blijft staan. Dit noemt met schuimhoudbaarheid. Tarwemout heeft geen kaf, in tegenstelling tot gerstemout, het filteren van tarwebieren is dan ook vaak wat moeilijker.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar Tarwemout 3.5-5.5 EBC 25kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.