Special-B 260-320 EBC 1kg is de donkerste caramelmout van Brewferm. In kleine hoeveelheden, geeft dit een lichte toets van caramel. Hoe meer er gebruikt wordt hoe donkerder het gebrouwen bier en hoe meer de caramel c.q. rozijnsmaak naar voeren komt. Special-B 260-320 EBC 1kg wordt eigenlijk niet gebruikt in hoeveelheden groter dan 15% van de stort, voor hele donkerbruine of zwarte bieren.
Special-B 260-320 EBC 1kg geeft een dieprode tot donkere kleur en een voller moutaroma aan o.a. porters, stouts en abdijbieren uit België.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Special-B 260-320 EBC 1kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
De naam caramelmout doet al vermoeden dat de graankorrel gedeeltelijk gecaramaleiseerd of versuikerd is. Deze moutsoorten worden veelal gebruikt voor het verbeteren van de schuimstabiliteit en schuimhoudbaarheid en het mooier maken van de body van het bier. In kleine hoeveelheden worden deze mouten ook wel gebruikt voor het aanpassen van kleur en smaak voor de blonde lagers. Maar Special-B 260-320 EBC 1kg zijn met name zeer geschikt voor het brouwen van winterbieren, ales en aromatische donkere bieren, zoals stouts of lagers.
Special-B 260-320 EBC 1kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Special-B 260-320 EBC 1kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.