Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg van Weyermann is geroosterde rogge en wordt met name gebruikt voor het verbederen van het aroma, de romigheid en de donkere diepe kleur van onder andere ales en stouts.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg is een roggemout, roggemout kan zorgen voor een prettige kruidigheid en broodachtige smaak in het bier, daarnaast kan het de afdronk wat droog maken. Dit alles in het geval als er ergens tussen de 10% en 20 % van de stort roggemout wordt gebruikt.
Gebruik je meer Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg dan zal de kruidigheid veel steviger zijn en erg overheersend. Het bier is veel voller van smaak en bijna hartig te noemen. Het komt qua smaak wellicht in de buurt van roggebrood. Als je niet van roggebrood houd, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat je bier gebrouwen met Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg ook niet lekker vindt.
Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar Roggemout Chocolate 500-800 EBC 1kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.