Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg van Viking Malt is een Munich mout, wat dus ook als basismout kan gebruikt worden. Tijdens het brouwproces geeft deze mout een nootachtig aroma af.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg is een basismout, deze mouten hebben allen een lage EBC, wat staat voor een lichtere kleur. Een basismout, zou je het tot 100% van je stort kunnen gebruiken, wat betekent dat dit het enige mout in je recept zou kunnen zijn.
Munich Mout wordt met name toegepast voor donkere lagers, bockbieren en festivalbieren (zoals Oktoberfest). Dit komt omdat Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg een moutige en volle smaak teweeg brengt. Verder geeft Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg een nootachtig karakter aan het bier en een mooi moutaroma.
Munich mout bestaat nog niet zo heel lang en is, zoals de naam doet vermoeden, ontstaan in München. Het is bedacht door Gabriel Sedlmayr II in de negentiende eeuw. Deze man had de perfecte manier verzonnen om de mout te drogen, hij gebruikte hier als basis de Britse oplossing als model. Met deze manier van drogen, verdwenen de vieze rooktoetsen, die de smaak en kwaliteit van het bier bedorven. Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg is op diezelfde manier gedroogd. Het afeesten gebeurd bij een temperatuur van 110 tot ongeveer 120°C.
Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Munich Mout Donker 20-24 EBC 5kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.