Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg van Viking Malt is een rookmout, omdat deze mout is gerookt op turf, spreken we van een whiskymout. Er wordt graan gebruikt, dat ook geschikt is voor het afeesten op turf. Dit gebeurt op relatief lage temperaturen, waardoor de brouweigenschappen behouden blijven.
Het smaakprofiel van Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg is niet overheersend, dus kan het zeer goed gebruikt worden in het brouwproces als aromamout.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Voor de rookmouten van Viking Malt tweerijige zomergerstemout gebruikt. Om precies te zijn de Null-Lox variëteit, deze heeft als eigenschap, dat ze het enzym lipoxygenase (lox) bevatten, dit enzym is normaal verantwoordelijk voor de karton of papiersmaak bij oude bieren. De rookmouten hebben een vrij sterke okerige smaak en geur, net als pilsmouten. Deze smaak is afhankelijk van de houtsoort die bij het roken van de mout wordt gebruikt.
Viking Malt rookt de mout zelf, en heeft dus zelf invloed op de houtkeuze, zie roken met appel-, kersen, peren, beuken- en eikenhout. Deze houtsoorten wordt hout gebruikt uit natuurgebieden in het Noordoosten van Polen, de zogenaamde Poolse Groene Longen. Ze verwerken de mouten bij een wat lagere temperatuur, waardoor de brouweigenschappen van Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg behouden blijven.
Omdat de smaakprofielen van de rookmouten van Viking Malt niet enorm overweldigend zijn, kan Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg in het brouwproces ook als pilsmout gebruikt worden, met een speciaal rookaroma.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Lightly Peated Mout 7-10 EBC 1kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.