Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg van Weyermann is een geroosterde gerstemout, van hoge kwaliteit. Er is gebruik gemaakt van zomergerst, die heel langzaam is gerijpt op vat. Tijdens het proces is de gerst gelijkmatig geroosterd.
Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg geeft een roosterachtig aroma, met tinten van koffie en cacao, welke kenmerkend is voor de geroosterde mouten. Daarnaast voegt het een diepe donkere kleur en dezelfde diepe smaak aan het te brouwen bier.
Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Volgens de richtlijnen van Weyermann moet Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar Geroosterde gerstemout 1000-1300 EBC 25kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.