Viking Malt {%name} is een gerstemout, welke geroosterd is met een proces, dat niet veel verschilt van het roosteren tot Black Malt, de korrels mogen tijdens dit proces niet verbranden. Ze worden verhit tot 200 °C. Uiteindelijk kan Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg gebruikt worden in donkere bieren.
Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg is een gerstemout van Viking Malt. Bij Viking Malt in Finland worden deze gerstemouten, direct door de boerderijen in de omgeving, rechtstreeks aan de mouterij geleverd. Omdat deze boerderijen allemaal in een straal van 50km van de mouterij van Viking Malt liggen, en ook nog eens eigen droogapparatuur hebben, is Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg direct na de oogst gedroogd, wat er voor zorgt dat het vochtgehalte bij opslag zeer laag is (minder dan 14%). Dit zorgt er voor dat Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg na enkele jaren nog zeer vitaal is, en het gebruik ervan nog veilig is.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Geroosterde Gerst 900 EBC 25kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.