Gerookte Mout 7-10 EBC 1kg van Viking Malt is een rookmout, gerookt op eikenhout, en kan tot 100% gestort worden, omdat de smaak niet overweldigend is.
Voor de rookmouten van Viking Malt tweerijige zomergerstemout gebruikt. Om precies te zijn de Null-Lox variëteit, deze heeft als eigenschap, dat ze het enzym lipoxygenase (lox) bevatten, dit enzym is normaal verantwoordelijk voor de karton of papiersmaak bij oude bieren. De rookmouten hebben een vrij sterke okerige smaak en geur, net als pilsmouten. Deze smaak is afhankelijk van de houtsoort die bij het roken van de mout wordt gebruikt.
Viking Malt rookt de mout zelf, en heeft dus zelf invloed op de houtkeuze, zie roken met appel-, kersen, peren, beuken- en eikenhout. Deze houtsoorten wordt hout gebruikt uit natuurgebieden in het Noordoosten van Polen, de zogenaamde Poolse Groene Longen. Ze verwerken de mouten bij een wat lagere temperatuur, waardoor de brouweigenschappen van Gerookte Mout 7-10 EBC 1kg behouden blijven.
Omdat de smaakprofielen van de rookmouten van Viking Malt niet enorm overweldigend zijn, kan Gerookte Mout 7-10 EBC 1kg in het brouwproces ook als pilsmout gebruikt worden, met een speciaal rookaroma.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Gerookte Mout 7-10 EBC 1kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Gerookte Mout 7-10 EBC 1kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.