Weyermann Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg is geproduceerd van lentetarwe van topkwaliteit uit Duitsland. Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg is gerookt boven eigenhout, en geeft daardoor een hele fijne en prettige eiksmaak en geur af. Omdat het een tarwemout is, kan het heel goed als basismout dienen voor tarwebieren.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg is een basismout, deze mouten hebben allen een lage EBC, wat staat voor een lichtere kleur. Een basismout, zou je het tot 100% van je stort kunnen gebruiken, wat betekent dat dit het enige mout in je recept zou kunnen zijn.
Rookmout ook wel gerookte mout genoemd, is een moutsoort waarbij de naam al doet vermoeden dat hij gerookt is. Gerookt boven een open vuur, waardoor Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg een vaak scherpe, rokerige smaak krijgt. De houtsoort heeft ook invloed op deze smaak, vaak wordt er (nat) beugenhout gebruikt, maar in principe kan er boven elke houtsoort gerookt worden.
Rookmout heeft zijn oorsprong in de Duitse stad Bamberg, waar het eerste rookbier is gemaakt, lokaal wordt het daar Rauchbier genoemd. Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg is dus een rookmout, en vaak wordt deze moutsoort gemengd met andere mouten, om de smaak wat af te zwakken.
Tevens kan er gerookt worden boven een vuur wat geen hout, maar turf als basis heeft, men spreekt dan over turfmout of whiskeymout.
Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar Eikenhout gerookte tarwemout 4-6 EBC 1kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.