Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg is een chocolade mout van Viking Malt, het levert een klein beetje koffie en chocolade aroma aan het bier, zowel in geur als smaak.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg wordt geproduceerd door het roosteren van pilsmout, maar in tegenstelling tot karamelmout, wordt de korrel niet nat gemaakt, maar direct droog geroosterd. Wel worden ook hierbij de suikers gekarameliseerd door de hoge temperatuur tijdens het roosteren. De temperatuur ligt net wat lager dan die bij het roosteren van Black Malt.
Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg levert net als vele chocolade mouten, een mooie chocoladen en koffie smaak en aroma aan het bier. De bieren die hiermee gemaakt worden zijn vaak flink donker. Met een kleine hoeveelheid in de stort kan al een flinke kleurverandering worden waargenomen. Naast de koffie en chocolade, zijn ook de geroosterde smaak en geur terug te vinden in de bieren die gemaakt worden met gebruik van Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg
Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg wordt gebruikt voor de donkerdere bieren zoals stouts en porters, maar ook om kleur te geven aan de wat donkerdere ales.
Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Chocolate Dark Mout 800-1000 EBC 25kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.