Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg van Weyermann onderscheid zich van de andere variant CARAFA, doordat Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg is gepeld. Bij dit pellen wordt het kaf voorafgaand aan het mouten en roosteren, verwijderd. Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg levert daardoor een bier wat minder bitter en wrang is.
Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg geeft een nootachtige tot geroosterde smaak aan je bier, dit is wel afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt. Gebruik maximaal 5% van je stort.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
De naam caramelmout doet al vermoeden dat de graankorrel gedeeltelijk gecaramaleiseerd of versuikerd is. Deze moutsoorten worden veelal gebruikt voor het verbeteren van de schuimstabiliteit en schuimhoudbaarheid en het mooier maken van de body van het bier. In kleine hoeveelheden worden deze mouten ook wel gebruikt voor het aanpassen van kleur en smaak voor de blonde lagers. Maar Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg zijn met name zeer geschikt voor het brouwen van winterbieren, ales en aromatische donkere bieren, zoals stouts of lagers.
Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar Carafa Special type 3 1300-1500 EBC 25kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.