Cara-120 110-130 EBC 1kg van Brewferm is een aromamout, omdat het gecarameliseerd is, valt het onder de caramelmouten. Crystalmalt is de Engelse naam. Deze mout wordt in kleine hoeveelheden in de storting gebruikt. Tot een procent of 5 voor blonde bieren, en bij donkere bieren kan dit oplopen tot 10%.
Cara-120 110-130 EBC 1kg geeft een caramelzoete, volle en ronde smaak. Dit wordt bereikt door het deels versuikeren van de graankorrel. Naast de smaak heeft dit ook invloed op de schuimkraag, deze is steviger.
Aromamouten zijn mouten, die je tot 10 of 20 procent van je storting kunt gebruiken. Cara-120 110-130 EBC 1kg geeft als aromamout een vollere smaak aan je bier, en bij toevoeging voor blonde bieren, zal het bier veel donkerder geel van kleur zijn. Aromamouten kunnen gekaramelliseerd zijn, dan worden ze ook wel karamelmout genoemd.
De naam caramelmout doet al vermoeden dat de graankorrel gedeeltelijk gecaramaleiseerd of versuikerd is. Deze moutsoorten worden veelal gebruikt voor het verbeteren van de schuimstabiliteit en schuimhoudbaarheid en het mooier maken van de body van het bier. In kleine hoeveelheden worden deze mouten ook wel gebruikt voor het aanpassen van kleur en smaak voor de blonde lagers. Maar Cara-120 110-130 EBC 1kg zijn met name zeer geschikt voor het brouwen van winterbieren, ales en aromatische donkere bieren, zoals stouts of lagers.
Cara-120 110-130 EBC 1kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Cara-120 110-130 EBC 1kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.