Viking Malt heeft een aantal van de donkerdere mouten, maar Black Mout 1300-1500 EBC 5kg is een echte Black Malt. Geeft een zeer donkere kleur aan de gebrouwen bieren.
Black Mout 1300-1500 EBC 5kg van Viking Malt onstaat door het roosteren van pilsmout, op een hele hoge temperatuur, de eindtemperatuur tijdens het roosteren ligt boven de 200 °C. Black Mout 1300-1500 EBC 5kg wordt met name toegevoegd om de donkere kleur in bier te verkrijgen, zonder heel veel effect te hebben op de smaak. Black Mout 1300-1500 EBC 5kg wordt dan ook veel gebruikt bij het brouwen van stouts en porters.
De kleurtoename wordt al bereikt bij maar een gebruik van 1 tot 2 procent van de stort. Hoe meer er gebruikt wordt hoe donkerder de kleur, maar stortingen van meer dan 10% zien we weinig.
Black Mout 1300-1500 EBC 5kg valt onder de geroosterde mouten, ook wel roostmouten genoemd. Deze mouten zijn donker tot zeer donker gekleurd. Ze hebben een hoge EBC waarde. Vanwege de kleur, worden ze vaak gebruikt voor het brouwen van donkere bieren. Denk hierbij aan stout en de verschillende abdijbieren. Qua smaak bepaalt de dosis (percentage van de totale storting) of het een nootachtige of geroosterde smaak geeft aan het bier. Gebruik Black Mout 1300-1500 EBC 5kg in een kleine dosis, maximaal 5% van de totale storting.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet Black Mout 1300-1500 EBC 5kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is Black Mout 1300-1500 EBC 5kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.