BIO Munich 14-20 EBC 25kg is een biologisch mout van Viking Malt. Onstaan door afeesten bij een temperatuur van ongeveer 110 - 120 °C. Hierdoor heeft BIO Munich 14-20 EBC 25kg minder enzymactiviteit dan bijvoorbeeld een pilsmout. De aroma's zijn nootachtig te noemen.
BIO Munich 14-20 EBC 25kg is een basismout, deze mouten hebben allen een lage EBC, wat staat voor een lichtere kleur. Een basismout, zou je het tot 100% van je stort kunnen gebruiken, wat betekent dat dit het enige mout in je recept zou kunnen zijn.
Munich Mout wordt met name toegepast voor donkere lagers, bockbieren en festivalbieren (zoals Oktoberfest). Dit komt omdat BIO Munich 14-20 EBC 25kg een moutige en volle smaak teweeg brengt. Verder geeft BIO Munich 14-20 EBC 25kg een nootachtig karakter aan het bier en een mooi moutaroma.
Munich mout bestaat nog niet zo heel lang en is, zoals de naam doet vermoeden, ontstaan in München. Het is bedacht door Gabriel Sedlmayr II in de negentiende eeuw. Deze man had de perfecte manier verzonnen om de mout te drogen, hij gebruikte hier als basis de Britse oplossing als model. Met deze manier van drogen, verdwenen de vieze rooktoetsen, die de smaak en kwaliteit van het bier bedorven. BIO Munich 14-20 EBC 25kg is op diezelfde manier gedroogd. Het afeesten gebeurd bij een temperatuur van 110 tot ongeveer 120°C.
Alle biologische mouten van Viking Malt worden middels speciale mouten, zorgvuldig geselecteerd uit brouwgerstvariëteiten, geproduceerd. De gerst wordt geteeld volgens biologische richtlijnen. Ook BIO Munich 14-20 EBC 25kg wordt geteeld zonder gebruik van herbiciden, kunstmest en GMO's (genetisch gemodificeerde organismen). Ook wordt er voor het telen van de gerst voor BIO Munich 14-20 EBC 25kg gebruik gemaakt van het zogenaamde geplande wisselteelt, waarbij een cyclus van enkele jaren geen uitzondering is.
Dit totaal plaatje is van essentieel belang voor het telen van kwaliteit gerst van Viking Malt.
Volgens de richtlijnen van Viking Malt moet BIO Munich 14-20 EBC 25kg altijd koel (minder dan 20 °C) en droog (minder dan 40 RH %) opgeslagen worden. Ook op een plaats die geurvrij is. Onder deze omstandigheden is BIO Munich 14-20 EBC 25kg minimaal 1 jaar houdbaar. Zorg er tevens voor dat je de mout weghoudt bij warme oppervlakten en adem niet het stof van de mout / de fijne delen van de mout in.