Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg van Weyermann is een rookmout (echte Rauchmalz), dat is gemaakt van tweerijige zomergerst. Doordat deze kort is gerookt boven nat beugenhout, blijft de lichte kleur behouden, maar is er toch een mooie complexe rooksmaak.
Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg kan gebruikt worden in pils en ale, waar een complexe smaak nodig is.
Rookmout ook wel gerookte mout genoemd, is een moutsoort waarbij de naam al doet vermoeden dat hij gerookt is. Gerookt boven een open vuur, waardoor Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg een vaak scherpe, rokerige smaak krijgt. De houtsoort heeft ook invloed op deze smaak, vaak wordt er (nat) beugenhout gebruikt, maar in principe kan er boven elke houtsoort gerookt worden.
Rookmout heeft zijn oorsprong in de Duitse stad Bamberg, waar het eerste rookbier is gemaakt, lokaal wordt het daar Rauchbier genoemd. Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg is dus een rookmout, en vaak wordt deze moutsoort gemengd met andere mouten, om de smaak wat af te zwakken.
Tevens kan er gerookt worden boven een vuur wat geen hout, maar turf als basis heeft, men spreekt dan over turfmout of whiskeymout.
Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg kan het beste bewaard worden in een schone, koele en droge ruimte. Temperatuur onder de 22 graden, vochtigheid onder de 35 RH%. Als dit wordt aangehouden, dan is het aan te raden om Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg, binnen 18 tot 24 maanden vanaf de productiedatum te gebruiken. Het gaat dan om de hele korrels.
Maalt u de korrels, dan is het aan te raden, dit binnen 3 maanden te gebruiken.
Weyermann is de ontwikkelaar van het zogenaamde Malt Aroma Wheel®. Het is inmiddels een zeer gewaardeerd, bekend en waardevolle brouw-tool, voor het ontwikkelen en beschrijven van bierrecepten. Elke mout heeft eigen kenmerken en eigenschappen welke invloed hebben op smaak en kleur tijdens het maischen.
Omdat steeds meer kleine brouwerijen maar ook thuisbrouwers expirimenteren met verschillende bestandsdelen van het bier, is het steeds belangrijker dat de smaken en eigenschappen beter beschreven kunnen worden. Daarom heeft Weyermann het Malt Aroma Wheel ontwikkeld, waarmee de mouten worden onderverdeeld en beschreven met een uitgebreide woordenschat. Bekijk het Wheel om te zien waar Beukenhout gerookte mout 4-8 EBC 25kg zich in bevindt.
Tevens helpt het brouwers bij het selecteren en gebruiken van de speciaalmouten van Weyermann. Het Malt Aroma Wheel® is een gedeponeerd handelsmerk van mouterij Weyermann® in Bamberg, Duitsland.