LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram is een biergist van Belgische oorsprong en is door Lallemand Brewing geselecteerd vanwege zijn vermogen om Belgische stijlbieren te gisten, variërend van een laag tot hoog alcoholgehalte. De gist produceert de kruidigheid en fruitigheid, die typisch is voor Belgische en trappistenbieren.
Wanneer gefermenteerd bij hogere temperaturen, komen de smaken en aroma's naar voren die als tropisch, kruidig en banaanachtig kunnen worden omschreven. Bij lagere temperaturen produceert LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram juist de donkere fruitaroma's en aroma's van rozijnen, dadel en vijgen.
LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram van Lallemand Brewing moet worden bewaard in een vacuümverpakte verpakking onder droge omstandigheden en bij een temperatuur lager dan 4°C.
LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram zal snel activiteit verliezen na blootstelling aan lucht, gebruik daarom geen verpakkingen, die het vacuüm hebben verloren. Geopende verpakkingen moeten opnieuw worden verzegeld en opgeslagen onder dezelfde omstandigheden. Daarnaast moet LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram binnen 3 dagen worden gebruikt.
Als het geopende pakket opnieuw onder vacuüm is afgesloten, onmiddellijk na opening, kan LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram bewaard worden tot de aangegeven houdbaarheidsdatum. Gebruik geen gist na de op de verpakking gedrukte houdbaarheidsdatum. De prestaties zijn gegarandeerd als ze correct en eerder zijn opgeslagen de vervaldatum.
Instructies voor rehydratie van LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram van Lallemand Brewing in steriel water wordt aanbevolen voordat het wordt toegevoegd aan de wort. Dit om stress op de gistcel te verminderen tijdens de overgang van droge naar vloeibare vorm. Voor veel vergistingen, is het genoeg om het wel direct aan de wort toe te voegen zonder dat het de fermentatieprestaties en smaak beïnvloedt, op die manier kunnen dus zeker ook goede resultaten worden gehaald. Bij rehydratie in slechte omstandigheden zoals hoog SG of zure wort, dan wordt aangeraden om wel eerst in steriel water te hydrateren.
Strooi LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram op het oppervlak van 10 keer zijn gewicht in schone, gesteriliseerd water bij 30-35 ° C. Gebruik geen wort, of gedistilleerd of omgekeerde osmose water, omdat verlies van levensvatbaarheid kan resulteren.
Roer voorzichtig en laat het 15 minuten ongestoord staan, roer om gist volledig te laten oplossen. Laat het nog 5 minuten rusten bij 30-35 ° C. Stel de temperatuur van het mengsel af op de temperatuur van het wort, door het mengen van porties wort met de gerehydrateerde gist. Wort moet worden toegevoegd met tussenpozen van 5 minuten.
Zorg ervoor dat u de temperatuur met meer dan 10 °C per keer verlaagd. Een temperatuurschok van > 10 ° C kan leiden tot onvolledige gisting en mogelijke vorming van ongewenste smaken. Laat het niet te langzaam afkoelen, als dit te lang duurt, kan dat leiden tot verlies van levensvatbaarheid of vitaliteit van LalBrew Abbaye gedroogd biergist 11 gram. Voeg de gekoelde wort toe in de vergister, het is niet nodig om belucht wort bij eerste gebruik.