Kies de juiste producten voor de bereiding van een Abdijbier, gebruik het filter op deze pagina om de juiste producten op Brouwspullen.nl te vinden.
Abdijbier is een verzamelnaam voor een aantal bierstijlen. Een voorbeeld van een bier dat abdijbier kan zijn is de dubbel, op dat moment ook wel dubbel Abdijbier genoemd. Daarnaast zijn alle trappistbieren ook abdijbieren. Een quadrupel kan ook een abdijbier zijn. Abdijbier zelf is geen bierstijl. Maar wanneer is een bier nu een abdijbier?
Er zijn wel regels verbonden aan de naam Abdijbier, elke brouwer mag zijn bier als Abdijbier bestempelen, maar dan is het nog niet een erkend abdijbier. De bieren zijn vaak wel verbonden aan een abdij, maar wil je echt het keurmerk `Erkend Belgisch abdijbier` hebben, dan zal je brouwerij toch wel aan wat regels moeten voldoen. Enkele van deze regels: Zo moet de brouwerij lid zijn van de Unie van Belgische brouwerijen en de abdij betalen, zodat de abdij met dat geld liefdadigheids werk kan doen.
Al deze bieren zijn bovengistend, en vaak donker van kleur, koperkleurig zo u wilt. De schuimkraag is mooi en het koolzuurgehalte is vaak wat aan de hoge kant. De geuren van de bieren zijn afhankelijk van de soort gist die is gebruikt tijdens de brouw, maar zijn vaak complex.
De smaak is zoetig en bitter tegelijk.